Двореца
Двореца / Дарик Добрич
Културен център “Двореца” подготвя изложбата „Изкуството в Двореца - вдъхновение”, с която "Двореца", Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи и Училището по изкуства в словашкия град Тренчин отбелязват успешното завършване на съвместна си дейност по проект “Модерен дизайн – Чехия - Словакия - България”. Проектът се финансира по програма на Европейския съюз Erasmus+, а изложбата ще бъде открита в Каменната зала на "Двореца" на 23 март от 17 часа.

Културен център "Двореца" вдъхновява млади чешки дизайнери

В експозицията ще бъдат представени произведения от стъкло и керамика, изцяло инспирирани от Двореца в Балчик. Те са продукт на поредица художествени пленери, които двете училища проведоха в България на територията на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" от началото на проекта през октомври 2016г до сега. Творчески наставници на пленеристите от чешка страна бяха майстор магистър Йозеф Дивин и Красимира Колчева, а от словашка – Владислав Кадоки и Ивета Охранкова.

И през настоящата 2018 година идеята за творческо сътрудничество между ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик и Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн от Валашске Мезиржичи ще очаква своята реализация, като инициатива, маркираща добрите двустранни културни практики, посочват от "Двореца".