Искат да блокират пътя Варна – Добрич на 7 януари
Искат да блокират пътя Варна – Добрич на 7 януари / Валентина Добринчева, Дарик Добрич

Жива верига ще затвори пътното платно от Варна за Добрич при входа на града на 7 януари 2010 година. Това ще бъде протестът, обявен от Организацията за обществена самозащита - ЕДНО срещу отварянето на магазин за движими вещи от частния съдебен изпълнител Слави Сербезов. От сдружението очакват към блокадата да се присъединят всички, които са съгласни с каузата им.

От ЕДНО смятат, че действията на Слави Сербезов да отвори магазин с марка собственото си име, в който да продава движими вещи на длъжници, противоречи на Закона за частните съдебни изпълнители. Там е указано, че им се забранява търговска дейност. Това каза на пресконференция в Добрич председателят на организацията Светлозар Николов. Екипите от юристи на ЕДНО са открили колизия между този закон и Гражданско процесуалния кодекс, където пък е отбелязано, че частните съдебни изпълнители имат право на търговска дейност.

На 4 януари ще сезираме за нарушението на Слави Сербезов председателя на Окръжен съд Добрич, Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието с мотивирано становище, каза още Николов. От Камарата на частните съдебни изпълнители вчера са подкрепили своя колега от Добрич и не осъждат действията му.

Днес Светлозар Николов е депозирал при кмета на Добрич искане за блокада на платното от Варна за Добрич пред магазина - на входа на града, на 7 януари в 11.00 часа. Предвижда се гражданския протест да бъде един час.

От ЕДНО очакват сезираните от тях правосъдни органи да обявят действията на Сербезов за противозаконни и да го накажат.

Организацията планира национален протест на 13 януари от 11.00 ч. в София. Той ще започне пред главната сграда на електроразпределителната компания ЧЕЗ и ще продължи пред Народното събрание. С него тя се обявява против действия на монополистите ЧЕЗ, Софийска вода, Топлофикация, както и срещу политиката по кредитите на банките в България.