Готвят законодателни промени в агросектора
Готвят законодателни промени в агросектора / Дарик Добрич

Промяна в Закона за арендата предвижда собствениците да могат да прекратят едностранно арендния договор, ако в определен срок не им бъде изплатена рента, съобщи в Добрич проф.д-р Светла Бъчварова – председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни. Според сега действащото законодателство развалянето на тези договори става само чрез съда, а това според Бъчварова не е справедливо.

Светла Бъчварова заяви, че има готовност за още няколко законодателни промени, които ще влязат за обсъждане в залата на НС. Предстои да бъдат гледани и изменения в Закона за земеделските кооперации и тяхното подпомагане от държавата, Закона за защита на растенията и Закона за Селскостопанска Академия. „В академията през последните две години е извършен погром, най-вече чрез силно ограничаване на бюджета. С промяната в закона се цели да й се даде автономия, каквато имат БАН и висшите училища”, заяви Бъчварова.

256 млн.лв. са предвидени за национални доплащания и държавни помощи за сектора през 2014 година, плюс 84 млн.лв. за възстановяване на акциза за горивата, подчерта депутатът. Тя допълни, че ще има държавни помощи за подпомагането на генофонда, на развъдни асоциации, има възможност да се отделят средства за застраховане, за пчеларската програма, за регламента „де минимис” и др.

Бъчварова съобщи още, че Парламентарната комисия има критики към Програмата за развитие на селските райони и по-специално към консултантските дейности, за които е предвиден значителен ресурс – 380 млн.лв. На Министерството на земеделието е препоръчано да ги преразгледа, защото имало изкривявания по отношение на това към кого ще бъдат насочени средствата. „Как може 2 млн. евро да са отделени за научни изследвания и иновации, а 36 млн.лв. да бъдат насочени към трансфера на тези иновации?” – пита Светла Бъчварова.

Тя бе в Добрич за среща със земеделски произодители.