Пеликани в резервата Сребърна
Пеликани в резервата Сребърна / netinfo
Гнездовият период в колонията на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“ постепенно се възобновява. С повишаване на температурите, ледената покривка се разтопи и птиците започнаха да се завръщат, след като дребни хищници ги подплашиха в началото на месеца. В момента на трите наколни платформи и прилежащите терени около тях се наблюдават около 70 екземпляра от защитения вид.

Хищници подплашиха гнездящите пеликани в „Сребърна“

Птиците са със зачервени гуши и строят гнезда наново. Наблюдава се и активна копулация, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе. Охраната на резервата е навлязла в колонията в края на миналата седмица, за да оцени щетите и рестартира камерите за видеонаблюдение. При огледа на място са констатирани 8 мъртви малки екземпляра в гнездата на наколните платформи. В наземните площи не са открити новоизлюпени. Въпреки неблагоприятното развитие на първото люпило едно новоизлюпено е оцеляло благодарение на старателните грижи на родителите си.

В началото ва месец март дребни хищници – лисица и чакал, бяха наблюдавани  в колонията на къдроглавия пеликан в резервата „Сребърна“ и изплашиха птиците. Животните бяха достигнали до гнездящите птици по леда. Сега нивата във водното огледало са стабилни. В момента се отчитат високи водни нива на река Дунав. Отворени са двата шлюза, което ще позволи навлизането на свежи води от реката в езерото.