/ РИОСВ-Русе
Актове за установяване на административни нарушения са съставени на трима любители-риболовци в Поддържан резерват „Сребърна“. Нарушението е констатирано при ежедневния обход  на резервата.

Риболовците са използвали въдици в участъка на езерото при южния шлюз на захранващия канал. На това място не е позволено осъществяването на какъвто и да било риболов, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе.

Първите щъркели са забелязани край село Сребърна

Според Плана за управление на резервата любителски риболов може да се извършва само на регламентираните за целта места – по  брега на река Дунав в участъка по западния противопожарен път (землището на с. Ветрен), на понтонния пристан, в западния бряг на езерото в с. Сребърна и в местността „Канаричката”.

В РИОСВ-Русе е постъпила информация, че районът около южния шлюз на захранващия канал се е превърнал в популярно място за любителски риболов за жителите на населените места в района.

Ръководството на инспекцията предупреждава, че нарушителите ще бъдат строго санкционирани. Съгласно Закона за защитените територии размерът на предвидените наказания за физически лица, извършили маловажни нарушения е от 5 до 100 лв., а за немаловажни – от 500 до 5000 лв.