Ген.Тошево и Негру Вода стартираха общ проект по трансгранично сътрудничество
Ген.Тошево и Негру Вода стартираха общ проект по трансгранично сътрудничество / Дарик Нюз - архив

Започна реализацията на проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България „Трансграничен регион Генерал Тошево - Негру Вода - непозната туристическа дестинация" с водещ партньор община Генерал Тошево, информират от общината. Проектът е на стойност близо 1 500 000 евро. Целта му е развитие на съвместния туристически потенциал на община Генерал Тошево и кметство Негру Вода, опазване на природните ресурси и биоразнообразието.

Предвижда се да бъдат изследвани и популяризирани туристическия и екологичен потенциал на двете общини, да се утвърдят устойчиви практики за опазване на природните ресурси и да се насърчават алтернативни форми на туризъм. Планира се и  подобряване на пътната инфра-структура, достъпът до защитени територии и благоустрояване на обекти с културно-историческа значимост.

Като краен резултат от проекта ще бъдат асфалтирани  две пътни отсечки - между селата Красен и Росен (2.3км) и в град Негру Вода (1.12км.). Ще бъдат създадени туристически информационни центрове в Ген.Тошево и Негру Вода, ще се благоустроят и оборудват общо пет туристически обекта, четири от които в България и един в Румъния.  

Предвидени са още серия от проучвания,  обучителни дейности и семинари за развитие на алтернативните форми на туризъм в региона и курсове по румънски и български език.