Галерията отчита над 8 хил. посещения в Работилницата за въображение
Галерията отчита над 8 хил. посещения в Работилницата за въображение / Дарик Добрич

Над 8 000 посещения са отчетени в рамките на проект "Работилницата за въображение", реализиран в Художествената галерия на Добрич от месец май`2011 до юли`2012. Това съобщи директорът на културния институт Евелина Ханджиева като подчерта, че проектът е осъществен с основната цел да разшири обхвата и атрактивността на образователна и творческа работа с деца.

Идеята е реализирана с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България". В "работилница за въображение" е превърната една от залите на галерията. В рамките на проекта тя е ремонтирана, обзаведена и оборудвана. Там е бособен творчески кът със стена, на която децата излагат своите картини и стена-колона, на която може да се рисува. Създадени са още експериментален, виртуален и образователен кът.

Първоначално е заложено заниманията да обхванат 250 деца от 4 и 5 клас от 6 добрички училища. Интересът обаче е бил много по-голям и галерията е посетена от деца на различна възраст от общо 16 училища и детски градини в града, отчете Ханджиева. По време на заниманията е насърчавана творческата активност и детско любопитство към експериментиране чрез различни техники, възпитаван е усет към естетиката. Децата са работили по теми, свързани с постоянната експозиция на  галерията, с гостуващи изложби, годишния празничен календар и историята на изкуството. Малките посетители на културния институт са имали възможност да участват в срещи с художници. Организирани са и съвместни занимания между майки, баби и деца.

Дейностите няма да приключат с отчитането на проекта, увери директорът на галерията. Нещо повече, има идея в "работилницата за въображение" в бъдеще да се организират и занимания за възрастни.