Художествена галерия Добрич
Художествена галерия Добрич / Дарик Добрич
Тази година Eвропейската нощ на музеите, която се провежда за 15-ти път, съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. В събота, до късно вечерта, залите на Галерията в Добрич ще бъдат осветени и ще очакват посетители.

Те ще могат да  разгледат постоянните експозиции в галерията – „Живопис – 60 те – 90-те години на 20 век“, „Златото на Добруджа“, „Художници от Добрич“, „Скулптура“, „Хартията“ и „Графика“; да посетят временните изложби: „Японска гравюра“ - от фонда на Художествена галерия - Силистра, и на ученици от ЕГ „Гео Милев“.

Деца и родители могат да участват в образователната игра  на „Работилница за въображение“ с интерактивната инсталация „Влез в картината“, като си направят и снимка за спомен.

Акцент в Нощта на музеите е изложбата От А до Я“, с която гостува Международното триенале на сценичния плакат – София. Тя ще се открие  в  18.00 ч. Колекцията включва 30 плаката по един за всяка българска буква.

От 18.30 часа ще бъде открита и изложба на Училището за креативно мислене, което се провежда от две години в Добрич, организирано от художника-фотограф Димитър Христов. В галерията ще бъдат подредени творби на 12 местни творци, които са били лектори в Училището за креативно мислене в двата му сезона. Сред тях ще могат да се видят фотографии, рисунки, приложно изкуство, литература и др. произведения на изкуството.