/ Дарик Добрич
План-приемът за новата учебна година предизвика горещи дебати в Областната комисия по заетост
Да се разкрие професионална паралелка „екскурзовод” в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич гласуваха на свое заседание членовете на Областната комисия по заетост, обсъждайки план-приема за новата учебна година в Добричка област.

Обучават педагози от три учебни заведения за работа с деца от различни етноси

Становището ще бъде изпратено за одобрение в МОН. То предизвика бурни дебати по време на днешното заседание на комисията, председателствано от Областния управител Красимир Кирилов.

Идеята за новата паралелка е на ръководството на Езикова гимназия, а стремежът е да се запазят досегашните 6 паралелки в елитното  училище, въпреки намаляващия брой ученици и намерението на Регионалното управление на образованието да намали паралелките в гимназията, стана ясно на заседанието. Планира се бъдещите екскурзоводи да придобият квалификация с първи език немски и втори – руски.

Приеха единодушно бюджета на Добрич за 2019 година

„Всеки казва Езикова гимназия е елитно учебно заведение. Моите уважения, но там започнаха да влизат и ученици с тройки. Във ВеликоТърново например има три паралелки прием в Езикова гимназия, а в Добрич – 6.

Трябва да има някакво съобразяване и да развиваме професионалното образование, каквато е стратегията на образователното министерство. Проблемът е основно с училищата в Добрич, където има недостиг от минус 120 ученици” – коментира началникът на РУО – Добрич Жоро Тошков.

„Едва ли може да сравняваме езиковото ниво на учениците от Езикова гимназия с това на връстниците им в една професионална гимназия. С административни мерки не можем да регулираме нещо, което няма как да бъде регулирано.

И независимо дали влизат с тройки, въпросът е как излизат и къде се реализират. Нека не се опитваме математически да сметнем недостигът на деца и да отрежем  точно там, където има най-голямо желание, защото ще накараме децата и техните родители да се преместят в същите такива гимназии, но в други градове или да потърсят частни училища.

И какво ще постигнем с това?” – контрира главният секретар на ТПП – Добрич Герман Германов от името на бизнеса по повод на намерението на РУО да закрие една от паралелките в Езикова гимназия.

На заседанието стана ясно още, че във Финансово – стопанската гимназия „Васил Левски” в Добрич се предлага  да бъде премахната една паралелка „Данъчна и митническа администрация” заради липса на реализация на кадрите на трудовия пазар.

Няма да бъдат уважени и исканията за увеличен прием с по една паралелка в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост и в СУ „П.Р. Славейков”, където също предлагат да обучават екскурзоводи.

„За пореден път тази година броят на подадените заявки за паралелки е по-голям от броя на учениците в областта. През 2018 г. учениците са били със 140 по-малко от заявките, а тази година те са с 240 по-малко от заявеното като паралелки” – информира още Жоро Тошков. По думите му към 6 януари 2019 г. общият брой на учениците в област Добрич е 1368.

План – приемът за новата учебна година включва общо 60 паралелки, като по общини техният брой е следният: Балчик – 4, Генерал Тошево – 4, Добрич – 36, Добричка – 3, Крушари – 1, Тервел – 7, Каварна – 4 и Шабла – 1.
 
 На 7-ми март план-приемът ще бъде обсъден с експерти в МОН, а срокът за утвърждаването му изтича на 31 март 2019 г.