Евакуират и село Одринци, засилено полицейско присъствие в Одринци и Долина
Евакуират и село Одринци, засилено полицейско присъствие в Одринци и Долина / Дарик Добрич

Жителите на село Одринци също ще бъдат евакуирани, е решено на заседание на Областния съвет за сигурност. Тази вечер хората, живеещи в ниските части на селището ще бъдат преместени в къщите във високите части. Цялото село ще бъде евакуирано утре след 9 часа в училището на село Дончево, съобщи шефът на Пожарната гл.инспектор Дарин Димитров.

Евакуирането се налага заради опасност от преливане на язовир „Одринци”,  тъй като нивото на водата там все още се покачва. Язовирът е последният от каскадата от четири водни обекта на територията на Варненска област. По информация от "Напоителни системи" от преливника на яз.Левски изтича вода, преминава през каскадата и стига до яз.Одринци, обясни Димитров. Той призова жителите на с.Одринци при възможност да се подслонят при близки в други населени места, за да избягнат неудобствата в училището в Дончево.

Жителите на с.Одринци по регистрация са около 230, но вероятно в селището живеят близо 300 души.

Евакуация на жителите на село Долина вече започна. Там живеят около 130 души, които се извозват с автобуси до село Владимирово. Там хората ще бъдат настанени в училището. Ще им бъде осигурена храна и вода. От БЧК ще предоставят легла, дюшеци и завивки.

В двете села от тази нощ ще има засилено полицейско присъствие, съобщи още Дарин Димитров. Той съобщи още, че вчера и днес в Пожарната са получени 45 сигнала за отводняване на обекти.