/ Дарик Добрич
Ремонтите на три важни републикански пътища в Добричко обсъди в ефира на Дарик зам.-областният управител Красимир Николов. Той отговори на въпросите, които медии и граждани задават в последните месеци, след като през ноември изтекоха обявените от Агенция „Пътна инфраструктура“ крайни срокове за приключване на дейностите по околовръстното шосе и пътя за Албена.
 
Николов съобщи, че полагането на всички асфалтови пластове на околовръстното шосе е приключило, като от ремонта остава само поставяне на хоризонталната маркировка, но за това са необходими дни с положителни температури.

Трасето е част от големия ремонт на пътя Варна-Кардам, от който първият участък е готов от лятото на 2018 г. Той се реализира с европейско финансиране по ОП „Региони в растеж“ и трябваше да завърши на 15 ноември м.г.

За всеки ден просрочие се дължи неустойка от изпълнителя - „Инжстрой инженеринг“ ЕООД, посочи Николов. В момента от АПИ посочват краен срок 30 януари т.г. и при хубаво време тази дата ще бъде спазена, смята той. Забавянето се дължи на заетост на изпълнителя с други проекти и на по-бавното завършване на мостовото съоръжение на пътен възел „Сердика“ до разклона за село Победа.

Откриха ремонтирана отсечка от пътя Варна - Добрич
 
Николов коментира и мненията на граждани относно широчината и наклоните на кръговите кръстовища по околовръстното. Според него, проектът е съгласуван с европейските стандарти като ширина на лентите за движение и на полетата в центъра.

Заложено е на превенцията на високата скорост на автомобилите при преминаване през кръстовището. В Областна администрация функционират две комисии по транспорта и на тях не са изказани мнения от специалисти за нередности при оформянето на кръстовищата, припомни Николов. Такива становища има на граждани в социалните мрежи.
 
Зам.-областният отбеляза, че е съобразен друг момент от ремонтите - разликата между нивата преди полагане на финалния асфалтов слой. Заради оплаквания на шофьорите от отвесното отсичане на по-високия пласт асфалт, е издадена препоръка да се правят наклонени завършеци на пластовете до свързването им. Николов уточни, че досега се действа чрез отвесен срез, защото, по думите на специалистите, това спомага по-добрата снадка с новия слой впоследствие.

Той призна обаче, че когато различните нива на пътя се задържат така в продължение на месеци, за шофьорите е неудобно да преодоляват това препятствие. Именно затова има издадена и препоръка до Областно пътно управление.
 
Пътят Добрич-Албена ще бъде завършен при трайно подобряване на времето, съобщи още в ефира на Дарик зам.-областният управител. Той уточни, че към момента е асфалтиран първият участък – между Стефаново и Славеево, като остава само полагане на маркировка.

Напролет ще се прави останалата част - от Славеево до разклона за Одърци, която е подготвена чрез фрезоване. Според Николов, тази подготовка е била задължителна, за да се завърши трасето при първия удобен момент, когато времето ще се задържи трайно с положителни температури над 5 градуса.

Този ремонт се прави изцяло с държавно финансиране като част от годишната програма на АПИ. Забавянето от първоначално обявения срок в края на ноември м.г. е отново заради заетост на изпълнителя, който е същият като на пътя Варна-Кардам.

По думите на Николов, е направен опит за наемане на подизпълнител - местна фирма, но от бранша не са проявили интерес, заради факта, че държавата не разплаща дейностите в аванс. Така се е стигнало до изчакване на освобождаване на техниката на главния изпълнител до момент, в който пък времето не е подходящо. Въпреки това пътят ще бъде завършен преди началото на новия туристически сезон и ще можем да се радваме на едно рехабилитирано, а не просто изкърпено трасе, посочи Николов.
 
Същата процедура е приложена и на част от северната дъга на околовръстното шосе на Добрич. Малко над 4 км от нея – между кръговото за Паскалево и разклона за ЗАВН, са фрезовани и подготвени, за да може при първа възможност да започне асфалтиране, като дейностите също ще са по годишната програма на АПИ с изцяло държавно финансиране.