Електронен портал за здравни и транспортни услуги създава библиотеката в Силистра
Електронен портал за здравни и транспортни услуги създава библиотеката в Силистра / websilistra.net

"Библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан" е новият проект, по който започва работа Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра. Партньори са НЧ "Никола Йонков Вапцаров - 1873" в Тутракан и НЧ "Христо Ботев - 1948" в с. Руйно, община Дулово.

Повишаване на обществената осводоменост в областта на здравните и транпортни услуги в региона на Силистра е сред основните цели на стартиращия проект. Това заяви пред журналисти Даниела Недялкова, директор на Регионална библиотека "Партений Павлович". Ще има и глобален ефект, обаче - създаване на успешни модели за устойчиви партньорства, в рамките на които читателите в библиотеката ще са и автори на информационните масиви.

Според авторите на проекта, сега в района няма централизиран източник с обобщени и актуални данни за здравни и транспортни услуги - информацията в интернет е хаотична, а много от сайтовете и посочените в тях данни не са актуални, факт който по думите на Даниела Недялкова налага създаването на единен информационен портал. За действащите медицински специалисти няма единен регистър. Затова в портала ще има информация за болници, лаборатории и ДКЦ и действащи общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в Силистра, Дулово и Тутракан.

В Е-портала ще има и информация за превозвачи и обществен транспорт - български и румънски, таксиметрови услуги, включително до летището в Букурещ. Предвижда се да бъдат създадени и нови бази данни за здравните и транспортните услуги в останалите четири общини на Силистренска област.

Порталът е първи по рода си в района. Потенциални потребители са имащите нужда от здравни и транспортни услуги от област Силистра, от други региони и от Румъния, както и потребителите на библиотечно-информационни услуги от 35-те информационни центрове, създадени по програма "Глобални библиотеки - България", единайсет от които се намират в община Дулово.

Проектът, който ще приключи през април следващата година, е на стойност 4 656 лева. Той се осъществява по договор между фондация "Глобални библиотеки - България" и Регионална библиотека "Партений Павлович" в Силистра в рамките на конкурс за малки проекти "Библиотеката - център на местната общност" по договор между Министерство на културата и фондация "Глобални библиотеки - България".