Един човек е загинал при пожар от началото на годината в Силистренско
Един човек е загинал при пожар от началото на годината в Силистренско / Дарик Нюз - архив

За един загинал при пожар от началото на годината до момента, съобщават от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” /РДПБЗН/ Силистра. Поделенията на службата са обслужили общо 117 произшествия, срещу 101 за същия период на 2015 г. Ликвидирани са 84 пожара, от които 25 с материални загуби и в 59 случая е извършена гасителна дейност на пожари в отпадъци и комини, без да са нанесени материални щети.

В сравнение със същия период на 2015 г. броят на пожарите с материални загуби е с 5 повече, пожарите без материални загуби са с 15 повече. Извършена е аварийно-спасителна дейност в 15 случая и помощни работа в 15 случая. През периода са регистрирани две лъжливи повиквания.

Най-много произшествия са регистрирани в отрасъл “Жилищно-комунално стопанство и битово обслужване” – 16, в “Транспорт” – 5, в “Селско и рибно стопанство“ – 5, в „Преработваща промишленост“ – 1. Най-честата причина за възникването на произшествията е неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди. Сред другите причини са небрежност при боравене с открит огън, късо съединение, самозапалване , техническа неизправност  и строителна неизправност.

По направление превантивен контрол от началото на годината са извършени 21 проверки на потенциално опасни обекти и такива с масово пребиваване на хора. Предписани са 7 мероприятия. Връчени са 7 констативни протокола и 2 констативни акта.