/ iStock/Getty Images
Акцията ще се осъществи на 28-29 ноември
Държавното горско стопанство в Добрич ще залеси гора с цер край село Орлова могила по иновативен метод, съобщават от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие. В акцията на 28-29 ноември ще се включат и доброволци.

При създаването на нови горски масиви стопанството тази есен използва машина с GPS, която - след обработка на почвата и смилане на останалите клони и пънове - разчертава редовете и така се улеснява работата при залесяването. Заедно с това се спазва определено разстояние в междуредията и новите насаждения също се обработват машинно, поясняват от пресцентъра. По думите на директора на стопанството в Добрич Цанко Николов това е един от модерните методи, които навлизат в горските дейности и така ще бъде залесен и теренът от 20 декара край Орлова могила.

Засаждат хиляди фиданки от цер върху 20 декара в местността "Магарешка поляна"

В близките дни ще бъде довършено и залесяването на терен от 35 декара край добричкото село Пчелино, посочват от Североизточното държавно предприятие. Там ще израсте гора от 15 000 фиданки от вида "Медоносна акация", за да бъде подпомогнато пчеларството в региона.
БТА