Двама, осъдени за източване на ВиК – Добрич, молят да бъдат признати за невинни
Двама, осъдени за източване на ВиК – Добрич, молят да бъдат признати за невинни / Дарик Добрич

Веско Маринов и Християн Маринов от Балчик молят Добрички окръжен съд да ги признае за невинни. Те, заедно с Васил Стоянов, са осъдени от Районен съд Добрич за източване на близо 50 000 лева от "ВиК" ЕООД - Добрич.

52-годишният Веско Маринов е признат за виновен на 28 май т.г. Като началник район Балчик на ВиК, през 2003 г. той е въвел в заблуждение управителя на дружеството относно извършени работи. Със сина си, 33-годишният Християн Маринов, съставили фактури и протоколи от името на 5 фирми от Балчик, Варна и Русе и ощетили ВиК - Добрич с общо 47 460 лева.

За тези деяния Районен съд - Добрич е осъдил Веско и Християн Маринови на по 3 години условно "лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок. От издаването на фактурите е облагодетелстван 35-годишният Васил Стоянов, който е получил общо 47 460 лева, собственост на ВиК Добрич. Неговата присъда също е 3 години условно "лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок. Тримата трябва да заплатят солидарно на ВиК 23 916 лева, а Веско Маринов и Васил Стоянов още 23 544 лева обезщетение.

Установено е, че нито една от фирмите, издали фактурите, не е извършвала каквато и да е било работа, и дори не разполагат с технически и човешки ресурс за извършване на такава дейност. Наемането им е било безсмислено и цели икономическа изгода по престъпен начин, още повече, че "ВиК" - Добрич разполага с работници и техника за тези работи.

Молещите да бъдат признати за невинни Веско и Християн Маринови, посочват, че почистващите работи са извършени от хора, които не са се водили на работа във фирмата, реално извършила дейността, за да се избегне плащането на осигурителни и данъчни налози. Районна прокуратура - Добрич настоява тримата да получат ефективни наказания. Добричкият окръжен съд ще се произнесе в 30-дневен срок по техните претенции.