Духът на Мексико оживява в изложба на Хосе Анайа
Духът на Мексико оживява в изложба на Хосе Анайа / Дарик Добрич
Духът на Мексико оживява в изложба на Хосе Анайа
55284
Духът на Мексико оживява в изложба на Хосе Анайа
  • Духът на Мексико оживява в изложба на Хосе Анайа

Докосване до Мексико предлага Художествената галерия в Добрич чрез най-новата  си експозиция „Изкуство без граници. Духът на Мексико”. Автор на изложбата е мексиканският художник Хосе Анайа, ученик на големия американски художник Хенри Хоган.

Експозицията включва рисунки, картини, пастели и отпечатъци. Пастелите са положени върху хартия. Картините са оцветени с акрилни цветове, като са използвани различни повърхности – хартия, платна, масонит или дърво. Отпечатъците пък са направени върху хартия, платна или твърди повърхности.

Хосе Анайа излага картините си в най-добрите галерии в Мексико и САЩ. В България го води познанството му с поетесата Иглика Бъчварова, която е родом от Добрич. „Ние се вдъхновяваме взаимно и започнахме съвместна творческа работа, нейните поеми и моите картини си подхождат много добре” – споделя Анайа.Той определя изкуството си като абстрактно, вдъхновено от древното мексиканско изкуство и културата на ацтеките и маите.

„Първите ми впечатления от България създадоха у мен чувство на щастие” – разкри пред Дарик художникът. „Щастлив съм, че моите картини са изложени в ХГ – Добрич и мисля, че тази галерия е наистина забележително място. За мен изкуството е универсално, без граници и всеки човек може да му се наслади дори и да няма специални познания. Важното е не да разберем картината, а да я усетим. Моето изкуство е моето собствено виждане за моята страна и култура и съм много радостен, че мога да го споделя с българската публика” – сподели Хосе Анайа.

 

 

Официалното откриване на изложбата е утре, 18.07. – от 18.00 часа в градската художествена галерия. След Добрич картините на Анайа ще бъдат показани в Балчик, Варна, София и Пловдив.

Чуйте още какво споделя за себе си и за своето изкуство Хосе Анайа в звуковия файл: