Драматичен театър Йордан Йовков
Драматичен театър Йордан Йовков / Дарик Добрич
Засилват международното партньорство с Румъния и Словакия
Драматичен театър „Йордан Йовков“ стяга 90-годишнина. Тя ще се отбележи през 2018 г., най-вероятно през есента, съобщи в ефира на Дарик директорът Иван Мандев. Програмата ще се подготвя тепърва, но в основата й ще залегне и произведение от патрона Йовков. „Всичката му драматургия е поставяна в Добрич, правени са много прочити на негови произведения, но отново ще го почетем, той е Певецът на Добруджа“, подчерта Мандев.
 
Директорът смята, че добричкият театър стои добре сред другите извънстолични театри в страната. В класация по приходи и творческа продукция се нарежда на 12-о място, според оценка, изготвяна от Министерството на културата. Собствените приходи са нараснали до 120 000 лева на сезон.
 
Директорът планира възстановяване на сътрудничеството с театъра в град Нитра, Словакия, където се провежда авторитетен фестивал. Преди години двата театъра са били побратимени, припомни Мандев. Ще се продължи договорът за сътрудничество с Констанца, където т.г. добричката трупа е участвала на 10-дневен фестивал със „Зорба гъркът“. Това е и най-гледаното и търсено представление на състава за последните години – обиколило е сцените в София, Варна, Стара Загора, Русе, Бургас, Пловдив и др.
 
Трупата наброява понастоящем 13 души. Имат амбиция да я попълнят до 16, колкото е оптималният състав за провинциален театър. Всяка година се стремим да обновяваме актьорския състав, каза Мандев и напомни, че от три сезона играе младата Мария Генова, а от м.г. и Стефан Сърчаджиев. Този сезон вече има ново попълнение, очаква се и още една млада актриса. Мечтата на екипа е да може да бъде поставен отново Шекспир в Добрич. По думите на директора, публиката обича да гледа българска класика, романтични комедии и съвременна драматургия.
 
На 19 септември се състоя първата премиера за сезона на Драматичен театър „Йордан Йовков“ – „Боси в парка“ от Нийл Саймън. Репетира се „Гераците“ с постановчик Стефан Спасов, която вече има покани за гостуване на фестивал в Русе, както и в Ямбол и Варна. Следващото заглавие ще бъде „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс – дипломна работа на режисьора Атанас Атанасов.
 
На 3 октомври ще гостува Държавен куклен театър Стара Загора с култовото представление „Страх“ на Веселка Кунчева и Ина Божидарова. То е с кукли, но е за възрастни, с актьори и богата сценография и осветление, музиката е на Христо Намлиев.