Добруджанска тройка - част от нематериалното културно наследство
Добруджанска тройка - част от нематериалното културно наследство / netinfo

Добричкото фолклорно трио „Добруджанска тройка” получи от ръководството на читалище „Йордан Йовков” почетния знак „Цар Симеон” и грамота, по повод вписването на състава в Националната представителна листа на шедьоврите на нематериалното културно наследство.

„Добруджанска тройка” бе номинацията на добричкото читалище в Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“. Съставът е едно от петте предложения от общо 70 от цялата страна, които ще бъдат вписани в листата. Добричката група спечели в раздел „Традиционно пеене и свирене”. В състава й са Стефан Митев – хармоника, Атанас Митев – гайда и Живко Стоянов – гъдулка. Музикантите са участвали в много концерти самостоятелно или заедно с ПФА”Добруджа”, гостували са и в чужбина.

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Право на номинации имат народните читалища - като най-стари наши културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство. Попълването на Националната система преминава през два етапа – регионален и национален.