Добруджанки са жените с най-ниско тегло в страната
Добруджанки са жените с най-ниско тегло в страната / ThinkstockGetty Images

Дамите в Добричка област са сред жените с най-ниско тегло в страната, сочат данни на Националния статистически институт към 2008 година. При изследване за здравословното състояние на населението е отчетено, че средното тегло на дамите в региона е било 63.6 килограма. Първи по този показател са били жените от област Силистра – със средно тегло 63.2 килограма.

Данните са получени от анкетно изследване, наречено "Европейско здравно интервю", което има за цел да събере информация за здравето и начина на живот на населението на ЕС, припомни директорът на Териториалното статистическо бюро Неделчо Василев.
Такова допитване се провежда на всеки пет години във всички държави - членки на ЕС и през този месец започва ново проучване, което ще даде актуални данни за здравословното състояние на европейците.

В България  изследването ще обхване около 4500 домакинства, като 102 от тях са в Добричка област. Чрез случаен подбор в анкетата попадат семейства от Добрич, Балчик, Каварна, Тервел, Фелдфебел Дянково, Изворово, Божан, Крушари и Тюленово.
В региона ще бъдат анкетирани общо 273 души на 15 и повече навършени години. Допитването ще се прави през периода октомври 2014 - януари 2015 година.

Въпросникът е структуриран в четири модула, които включват въпроси за самооценка на здравето, разпространението на хронични заболявания, психичното здраве, а също за ползването на медицински услуги и болнично лечение. Ще се събират данни за основните социално-икономически характеристики, като пол, възраст, образование, икономическа активност и други. Анкетираните ще отговарят и на въпроси, свързани с физическата им активност, тютюнопушенето и употребата на алкохол. Включени са над 100 въпроса, отговорите на които изискват поне 30 минути време, посочи Василев.

Той припомни още данни от изследването в региона през 2008-ма година. 53% от анкетираните тогава са определили здравословното си състояние като добро. По отношение на тютюнопушенето мъжете в региона са се нареждали на 15 място в страната, а дамите на осмо. По показателя векидневна употреба на алкохол мъжете са били на 21 място в страната, а жените на 24. Данните преди пет години сочат още, че средният ръст на дамите в Добричко е бил 160.8 сантиметра, а на мъжете 174.6.   79.2 килограма е отчетеното средно тегло на мъжете в Добричка област.

Данните от новото изследване ще станат ясни в последните месеци на 2015 година. По време на проучването всички анкетьори ще се легитимират със служебни карти.