Добричлии отбелязаха 91 години от рождението на Захари Медникаров
Добричлии отбелязаха 91 години от рождението на Захари Медникаров / netinfo

Като уникален, неповторим и незабравим човек и музикант определиха маестро Захари Медникаров негови последователи и хористи. Те се събраха в днешния ден, за да отбележат 91 години от рождението му. Цветя пред барелефа на Маестрото  на сградата на детския хор по ул.”Славянска” поднесоха съпругата му Фани Медникарова,  музикални дейци, бивши възпитаници и хористи, кметът и зам.-кметът  на Добрич Детелина Николова и Камелия Койчева.

„Не минава ден, в който да не си спомняме определени канцерти и репетеции под ръководството на Маестрото. Продължаваме неговото дело” .

„Той бръкна в сърцата и душите ни,  отвори ни очите за света на музиката. Споменът за него е жив и неговият дух е около нас и сега” – споделиха пред  Дарик  главният диригент на хор „Добруджански звуци” Елвира Пастърмаджиева и диригентът на детския хор и хор „Мистика” Росица Дурмушлийска.

 

 

 

 

Захари Медникаров е основател и дългогодишен диригент на Детския хор и на смесения хор "Добруджански звуци", спечелили престижни национални и международни награди на петте континента. Маестрото е носител на званията заслужил и народен артист, два пъти е награждаван с орден "Кирил и Методий". През 1995 година е избран за почетен гражданин на Добрич.

През 2001 г. за цялостното си творчество е обявен за Музикант на годината, а през 2004-а получава Кристална лира от Съюза на музикалните дейци в България. Захари Медникаров си отиде от този свят на 1 май 2007 година.