Добрич посреща колоездачната обиколка на България
Добрич посреща колоездачната обиколка на България / Дарик Добрич, архив

Добрич ще бъде домакин на 4 и 5 етап от 61-та Международната колоездачна обиколка на България. Състезателите ще пристигнат днес, като кметът Детелина Николова ще награди победителите в етапите около 18.00 часа пред Съдебната палата.

Маршрутът, по който ще преминат колоездачите ще бъде - от входа от Варна по бул."25 септември" - ул."Отец Паисий" до бивш обувен завод Добрич - бул."25 септември" до Съдебната палата. Във времето от 16.00 до 18.30 часа днес заради състезанието поетапно ще бъдат затворени за движение, включително на градския транспорт, някои улици и булеварди в двете посоки. Това са бул."25 септември" - от входа от Варна до бул.„Русия"; бул.„Русия" до ул.„Вардар"; ул.„Вардар" до ул. „Никола Петков"; ул. „Никола Петков" до кръстовището с бул.„Добруджа"; бул. „Добруджа" до ул.„Отец Паисий"; ул.„Отец Паисий" до бивш обувен завод „Добрич"; от завод „Добрич" по бул.„25 септември" до пл.„Тракийски"; от пл.„Тракийски" по бул.„Добруджа" до автогарата и бул.„Русия" до ул.„Дунав".

Утре, 14 септември - колоездачния тур стартира в Добрич пред Съдебна палата - в 11.30 ч. и до 12.30 часа ще бъдат затворени за движение бул.„Добруджа" /от училище „Хр. Ботев" до кръстовището с ул.„Отец Паисий"/; ул.„Отец Паисий" до бул.„Трети март" и бул.„25 септември" по посока изхода към Варна.

61-та Международната колоездачна обиколка на България стартира на 10 септември пред храм-паметник „Александър Невски" в София и ще завърши на 18 септември в Тетевен. В престижната надпревара участват 21 отбора от 17 страни. България ще бъде представена от два тима - "Цар Симеон 1898" от Пловдив и Колоездачен клуб "Несебър". Общата дължина на трасето е около 1300 километра. Надпреварата от девет етапа и ще бъде с награден фонд 32 000 лева. Състезанието е с коефициент 2,2 и ще бъде кръг от Световната купа. Родният тур ще носи точки за квоти за Олимпийските игри в Лондон догодина, както и за световната ранглиста при мъжете. От водещите български състезатели в надпреварата ще участва четирикратният победител в Обиколката Ивайло Габровски.

Миналата година победител в 60-та юбилейна колоездачна обиколка бе добричлията Красимир Коев.