Добрич отбелязва Международния ден на Земята
Добрич отбелязва Международния ден на Земята / netinfo

Международния Ден на Земята отбелязваме на 22 април. Клуб ВОДА и Сдружение „Екоравновесие” в Добрич организират забавно-образователно шоу „Хайде да поскачаме”. То е посветено на разделното сметосъбиране и започва в 17 часа пред Младежкия център „Захари Стоянов”. Ще се включат деца от целодневните градини и от начален курс в училищата „П.Р. Славейков” и „Христо Смирненски”. Празникът се подпомага от Екопак.

Среща с Атанас Славов предвижда също програмата на добричките клубове, посветена на Деня на Земята. На 25 април, събота, от 10 часа писателят-фантаст ще гостува в камерната зала на Младежки център. Гост ще бъде и студентът от Нов български университет Калин Ненов, който ще представи проект за гражданско образование на Софийско гражданско сдружение „Щастливеца” и филм за безплатната енергия.

За пръв път Денят на Земята е обявен през 1970 г. в САЩ и Канада. 20 години по-късно започва да се чества като международен, а България се включва в инициативата по отбелязването му през 1993 г. Той е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Тазгодишното честване на Деня на Земята 22 април, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята ще даде началото на двугодишна кампания “Зелена генерация”. Инициативата е посветена на 40-та годишнина от началото на отбелязването на Деня на Земята, която ще бъде празнувана през 2010 г. Под мотото „Зелена генерация” са предвидени многобройни събития в целия свят. Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” организира серия от събития в цяла България.