Делото срещу Живко Мартинов вероятно ще е първото в Специализирания съд след поправките в НПК

Софийският градски съда намали гаранцията на бившия депутат, прочул се със "Суджукгейт" от 45 хиляди лева на 20 хиляди лева

Намалиха гаранцията на Живко Мартинов
Намалиха гаранцията на Живко Мартинов / netinfo
Софийският градски съда намали гаранцията на бившия депутат, прочул се със "Суджукгейт" от 45 хиляди лева на 20 хиляди лева
Софийският градски съд намали с повече от половината обявената гаранция на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, прочул се с изнудване за суджук от името на премиера. Магистратите мотивират решението си с имотното състояние на Мартинов и не са съгласни с прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на престъпленията сумата трябва да е по-висока. Така бившият депутат ще трябва да заплати само 20, вместо обявените първоначално 45 000 лева. Мартинов е с общо шест обвинения от прокуратурата, включително за изнудване и оказване на натиск над полицейски началници, прокурори и собственици на фирми.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров информира, че разпитите на всичките над 20 свидетели по Суджукгейт почти са приключили. Разследването по случая трябва да приключи в средата на октомври или началото на ноември.  Това вероятно ще бъде първото дело, което ще бъде внесено в Специализирания съд по новите поправки на НПК, каза главният прокурор. „Суджуците предизвикаха медийното внимание, но това е схема, порочна форма на управление по места. Ако произвеждате суджуци, ще ви поискат суджуци. Ако произвеждате мебели, ще поискат да обзаведете нещо”, коментира Цацаров.

Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения
 
В края на юли Живко Мартинов бе обвинен за това, че в периода 2012-2013 г. изнудил добричкия бизнесмен Кирил Костов да му предостави общо 4 тона суджук, десетки килограми филе „Елена” и телешка пастърма. Мартинов заплашил търговеца с проверки от полицията, данъчните и Агенцията по безопасност за храните. Суджукът бил по специална рецепта с телешко, еленско и свинско месо, а бившият депутат уверил Костов, че всичко е предназначено за премиера Бойко Борисов. Последвалото разследване установило, че до премиера суджук така и не е стигнал, а бизнесменът бил изнудван и за други придобивки от Мартинов – климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи.
 
Освен за суджука Мартинов е обвинен по още пет престъпления, сред които заизнудване и заплаха за убийство. Също и заради заплахи към полицейски началник в Добрич, в опит да се помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Последното обвинение на Мартинов е за опит да притисне шефа на ВИК-Добрич да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения за известно време.

Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук
 
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Мартинов, а той впоследствие обяви, че го дава сам. Междувременно изнудваният за суджуците бизнесмен Кирил Костов се оплака, че бившият депутат оказвал натиск над него и семейството му, включително чрез заплахи за живота и постоянни проверки от държавни институции.
 
Първоначално исканата от прокуратурата гаранция за Мартинов бе 45 000 лева, което съвпадаше и с обявената обща стойност на 4-те тона суджук. Адвокатите му обаче поискали намаляване, с мотива, че размерът е прекомерен. След анализ на доказателствата съдът взел решение, че няма достатъчно данни за имотното състояние на Мартинов и намалил гаранцията му повече от два пъти. Магистратите не се съгласили със становището на прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на престъпленията сумата трябва да е по-висока. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.