Дефектният водопровод в село Росица бил правен с тръби за газ
Дефектният водопровод в село Росица бил правен с тръби за газ / netinfo
Дефектният водопровод в село Росица е бил изграден с тръби за газопровод. Това стана ясно, след като Добричкият окръжен съд прие съдебно-техническа експертиза за годността на тръбите, положени при изграждане водопровода в селото.

Скандалът се разгоря през 2005 година, когато след подмяната на водопровода в генералтошевското село тръбите започнаха да аварират ежедневно.

Ищец по делото е „НИП Импекс”, извършил некачествения ремонт, а ответник е фирма “Рувик”ООД - Шумен, която е доставила тръбите. Анализът им показал, че те отговарят по състав и по показатели на изискванията за газоснабдителни тръби.

Вещото лице е установило също, че заводът производител „Девня пласт” АД –  Варна е поставил синя лента на тръбите, която означавало, че са за изграждане на водопроводи. Експертът посочи, че още при заварките тръбите са се напукали по шевовете им.

Съдът отложи делото за 20 март,  защото не е готова втората назначена техническа експертиза.

През януари 2007 година Добричкият окръжен съд осъди „НИП – Импекс” да заплати 191 995 лв. на община Ген. Тошево заради некачествено извършената смяна на водопровода в Росица. Решението бе обжалвано от „НИП Импекс” пред Варненския апелативен съд, който ще разгледа жалбата на 25.03.2008 г.