Деца пуснаха в небето розови балони с послания срещу агресията в училище
Деца пуснаха в небето розови балони с послания срещу агресията в училище / Дарик Добрич

Над 200 деца от 1 до 8 клас на ОУ ”Ст.Караджа” отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище. Те пуснаха в небето въздушни фенери и розови балони и изписани на тях послания – „Не на лошото, да на доброто”, „Доброто ще победи”, „Нека бъдем добри”, „Приятели”, „Разбирателство”.

Последната сряда на месец февруари е наречена „Ден на розовата фланелка”, който е свързан с борбата срещу насилието и агресията в учебните заведения. Началото е поставено през 2007 година  като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия.

Този ден се отбелязва в ОУ”Ст.Караджа” за трета поредна година. „Искахме да направим нещо, което да накара децата да се замислят, че могат да се чувстват по-добре в училище, да не са нещастни, наранени, обидени. Учим ги, че трябва да открият доброто у себе си. Освен всекидневната работа с тях, чрез такива инициативи, в които се включват и те, се постигат по-добри резултати”, сподели педагогическият съветник в училището Катя Косева.

Деца пуснаха в небето розови балони с послания срещу агресията в училище
netinfo

„Проблемът е, че наистина агресията, която проявяват децата, е резултат на това, което се случва вече 25 години в обществото ни - тази деградация на моралните ценности, това, което се случва в семействата на ръба на оцеляването, липсата на добрия пример, всичко това кара децата да реагират с агресия”, допълни Косева.

Денят на розовата фланелка се отбелязва с голям концерт в салона на училището. Във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” пък е експонирана изложба от плакати, рисунки и колажи на учениците от ОУ „Стефан Караджа”, чрез която те казват „НЕ” на насилието и агресията.

Деца пуснаха в небето розови балони с послания срещу агресията в училище
netinfo