Данъчните запорираха сметките на 49 фирми от Добрич, укритите данъци са за 14 млн.лева
Данъчните запорираха сметките на 49 фирми от Добрич, укритите данъци са за 14 млн.лева / Дарик Добрич - архив

Щети за републиканския бюджет в размер на 14 милиона лева от невнесени и укрити данъци са установили инспекторите от НАП – Варна, след проверка на 203 фирми от Добрич, ревизирани през първите шест месеца на годината, съобщиха от агенцията. 105 от ревизиите са приключили с ревизионни актове, а 75 % от съставените актове са с разкрития за над 10 000 лева.

12 милиона лева са установените задължения към хазната от невнесен или укрит Данък върху  добавената стойност / ДДС /, а невнесеният корпоративен данък е в размер на над 1 милион лева.

Извършените ревизии на търговци на едро и дребно са приключили с 13 ревизионни акта, а установените задължения са за близо 3 милиона лева. 2 милиона лева са регистрираните задължения към хазната при проверките на производители и търговци със зърнени култури. Съставени в сектора са 10 акта. Допълнително установените задължения при ревизии, извършени в строителния бранш на 11 фирми, са в размер на над 1 милиона лева.

Данъчните инспектори са поискали налагането на предварителни обезпечителни мерки по време на ревизиите на 49 фирми от Добрич, като са наложи запор на банкови сметки, недвижимо и движимо имущество. Ако фирмите не внесат доброволно допълнително установените задължения към бюджета, НАП Варна ще пристъпи към усвояване на наличните суми в банковите сметки и обявяване на търг на запорираното имущество, категорични са от приходната агенция.