Данъчни звънят по телефона за неплатени осигуровки
Данъчни звънят по телефона за неплатени осигуровки / Дарик Нюз - архив

До средата на ноември 105 добруджанци са били уведомени по телефона от НАП Добрич за това, че имат просрочени осигурителни вноски за месец октомври, информираха от агенцията. Задълженията са по подадени декларации образец 6 за 2014 г. и са в размер от 300 до 5000 лева.Неплатената сума на просрочените осигурителни задължения възлиза на 116 350 лева.

На всички задължени лица са изпратени покани за доброволно изпълнение. Ако в 7-дневен срок от получаването на поканите, не се стигне до издължаване, данъчните ще  предприемат мерки за принудително събиране, припомниха от НАП – Добрич.

За да се избегне налагането на крайни мерки, като запор на банкови сметки, движимо или недвижимо имущество, от приходната агенция съветват длъжниците да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители. От началото на годината 82-ма добруджанци с временно затруднение при плащане на данъци и осигуровки са поискали и получили от НАП Добрич разрешение за неотложни плащания. Тези разрешения позволяват на фирмите и лицата да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отива за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета.