Д-р Демирева: Ядрено-магнитният резонанс на ДКЦ ІІ е качествен, няма злоупотреби при закупуването му
Д-р Демирева: Ядрено-магнитният резонанс на ДКЦ ІІ е качествен, няма злоупотреби при закупуването му / netinfo
Д-р Демирева: Ядрено-магнитният резонанс на ДКЦ ІІ е качествен, няма злоупотреби при закупуването му
22726
Д-р Демирева: Ядрено-магнитният резонанс на ДКЦ ІІ е качествен, няма злоупотреби при закупуването му
  • Д-р Демирева: Ядрено-магнитният резонанс на ДКЦ ІІ е качествен, няма злоупотреби при закупуването му

Магнитно-резонансната томография е най-съвременната, висококачествена и точна образна методика. За разлика от конвенционалните рентгенови изследвания и компютърна томография, тя не използва рентгенови лъчи за създаването на телесни изображения. Технологията включва използването на сложен набор от физически, математически и високо технологични компютърни техники. Пациентът се поставя в мощно, но напълно безвредно за него магнитно поле. Апаратурата подава радиочестотни вълни чрез специални антени. Изследването се анализира подробно и задълбочено лекар, който отграничава нормалните от променените тъкани, идентифицира повредените зони и изгражда точна диагноза. С тази диагностична система могат да се изследват Множествена склероза, Процеси, локализирани в мозъчния ствол, малкия мозък и черепната основа, Заболявания на мускулно-скелетната, на ендокринната, отделителната, мъжката и женската полови системи, както и на коремните органи.

Разговаряме с д-р Силвия Демирева - предишния управител на ДКЦ - ІІ за нуждата от ядрено-магнитен резонанс, неговото закупуване и съдба. Причината е искането за временно спиране поради повреда на апарата. С подробности се запознайте в прикачените новини.

Кой взе решението за закупуването на ЯМР?

Общинският съвет на Добрич, тогавашният състав, разбира се.

Не, имам предвид, от къде дойде предложението, чия е идеята?

Разбира се от управителя, тогава бях аз. Това мина няколко пъти през здравната комисия, влезе на ОбС и така беше взето решението.

Фирмата "Витанов", доставчикът, гарантира, и това е казано на откриването, минимум 15 години живот на техниката. Какво се случи, че в доста по-кратък срок - за 3 години, са се създали тези проблеми?

До момента, освен тази последна повреда - падане на магнитното поле, аз твърдя, че е имало един-единствен път, и то не в същинската част, а в електрониката повреда. ДКЦ - ІІ започна да води дори дело с Е.ОН, защото ние твърдим, че в същия ден имаше токов удар. Шефът на катедрата по медицинска техника и електроника пред съда даде всички доводи, че тази електроника не може по механичен път, нито от остаряване на материала, както твърдеше Е.ОН, да бъде повредена. Значи токовият удар, д-р Витанов и коя да е фирма не може да предскаже. До момента в апарата повреда не е имало, макар че широко се раздухва идеята, че той много често се е развалял. Това е лъжа. Развали се само и сухият лазерен принтер, който беше чисто нов, закупен с ЯМР, пак считаме, че от токов удар, каквито имаме почти всеки ден в ДКЦ - ІІ. Това няма никаква връзка с качествата на апарата, така че искам много добре да се разбере, че апаратът не се е повреждал както някои се опитват да докажат - че не е бил качествен.

ДКЦ - ІІ е имало подписан договор със здравната каса, здравноосигурените пациенти да плащат само потребителска такса, а за неосигурените изследването е струвало 180 лв. Защо реализираните прегледи са били под икономическия минимум, позволяващ апаратът да се самоиздържа?

Ползата в медицината не се измерва в икономическа рентабилност. Когато диагнозата се постави веднага, за пациентът е в 100% полза и няма значение колко е за лечебното заведение. Има много дейности в медицината, които носят отрицателен приход.

Защо не са идвали количеството пациенти, които сте очаквали?

Действително правих много маркетингови проучвания. По отношение на това защо в един кабинет или лечебно заведение има много или малко пациенти, това зависи от две неща - качеството на апаратурата и от екипа, който работи с нея.

Качествен ли беше екипът, д-р Демирева?

За мен бяха качествени и апаратът и екипът. Получихме адмирации от неврохирургия в ИСУЛ, както и от Токуда, където сме изпращали за операция, че образът на нашите снимки е достатъчно качествен и добре разчетен. Така че не приемам упреци за качеството на апарата или че екипът не е бил добре обучен. Защо се е получило така, че не са били 200 на месец, зависи от търсенето - много лекари изпращаха в Русе, в Шумен. И до ден днешен нямам обяснение, защото нямаме върнат пациент от по-висока инстанция с искане за повтаряне на резонанса или недоволство. Може би това беше някаква скрита война срещу лечебното заведение, не мога да обясня. Но трябва да Ви кажа, че в момента, в който го купувахме имаше единствен апарат 1.0 тесла във Военна болница, всички бяха по 0.5 тесла като нашия. Не са минали толкова години и аз мога да докажа, че към момента на закупуването апаратът е бил достатъчно качествен.

Има мнение от общински съветници и представяни други оферти за ЯМР с по-ниска стойност, искам да Ви питам това ли беше икономически най-изгодната оферта?

По Закона за обществените поръчки има изискване за определен формат и на точни параметри, на които трябва да отговаря една поръчка. Не съм си ги измислила аз, а съм ги взела точно от доцента на катедрата по медицинска електроника и техника, който беше наш консултант, когато определяхме параметрите и критериите. На обществената поръчка се яви само един кандидат. Ако е имало други, с по-ниски оферти, защо те не са подали своите оферти? Яви се един кандидат и той спечели. Важно е да се видят тези оферти на общинските съветници за колко тесла се отнасят, защото масово в България тогава имаше апарати по 0.1 тесла по около 100 000 лева, но гледаха само кости и стави. Ако тогава бяхме купили нов апарат от 0.5 тесла, трябваше да дадем около 800 000 и 900 000 евро.

Да разбирам от Вас, че не приемате съмнения в начина, по който е проведен конкурсът и по който е закупена апаратурата и има ли шанс да заработи тя?

Шансът зависи от управлението на ДКЦ - ІІ. Аз досега съм се опитвала да се справям сама с развалящата се техника. За да падне магнитното поле има три причини - да няма достатъчно хелий да охлажда системата; земетресение или грубо счупване на намотките на магнита. Има и бутон, който може само с едно натискане да освободи магнитното поле. Коя е причината, може да каже само диагностиката, която трябва да направи фирмата от Германия - никой друг не може да каже истината и всичко друго са голи приказки.

Подробности в част от интервюто - в аудио файла.