Четири сигнала за студ в работни помещения проверяваха инспектори
Четири сигнала за студ в работни помещения проверяваха инспектори / Дарик Добрич

Четири сигнала за ниски температури в работни помещения в Добрич са получени през последните две седмици в Инспекцията по труда, съобщи директорът й Младен Мартинов. При направените проверки е констатирано, че и четирите жалби са основателни. В хипермаркет за техника инспекторите са измерили температура от 9 градуса. Студът е обяснен с аварирала климатична инсталация, която се поддържа от фирма, базирана в София. След 24 часа повредата е била отстранена, а през това време са били осигурени отоплителни уреди.

Проверка в шивашка фирма е установила, че капацитетът на климатика в помещението не отговаря на толкова ниски температури отвън. Ръководството е закупило отоплителни печки. Подобни са били проблемите и в два търговски обекта в Добрич.

За две седмици трудовите инспектори са извършили 15 проверки за студ в производствени, търговски и други работни помещения. Освен четирите споменати случая не са констатирани други.

Заради ниските температури 3 металообработващи фирми и една дърводелска  са преустановили дейност до края на следващата седмица, съобщи още Мартинов. В други фирми е въведено гъвкаво работно време, увеличен е и броят на почивките.

Мартинов обясни, че има два вида мерки, които при такива условия управителите на фирмите трябва да предприемат. Техническите мерки включват обезпечаване на топлинен източник, подходящо работно облекло, топли помещения и топли напитки.

Организационните мерки се отнасят до продължителността на работното време, началото и края на работния ден, броя на почивките и в краен случай - преустановяване на дейността.

Няма категорични норми за работа на открито, но там също важат двата вида мерки, допълни Мартинов. Към момента, заради ниските температури, голяма част от дейностите на открито, като строителството например, са преустановени. Не работят и служителите, които събират такси в синята зона.

При работа в закрити помещения, в зависимост от категорията труд, която се полага -  лек физически, средно тежък и тежък, допустимите температури са от 13 градуса /при тежък труд/ до 18 градуса.