Чакат по-малка, но по-качествена реколта
Чакат по-малка, но по-качествена реколта / Дарик Добрич

Няма да има проблем с храните въпреки обилните дъждове и градушки, които се изляха над по-голямата част от страната през последните месеци. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Седмицата" на Дарик. Той призна, че наистина се очаква реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена.

„Ние ще компенсираме количество с качество", успокои той. Министър Найденов отбеляза още, че за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а „ние ще имаме близо 4 млн. тона".

Той беше категоричен, че няма да има поскъпване на хляба. Няма тенденция за поскъпване и на фуражите, допълни министърът.

Още през май Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи, че земеделските стопани очакват с 25% по-слаба реколта от пшеница тази година спрямо миналата. Тогава от организацията коментираха, че заради лошите климатични условия и повишените разходи вероятно ще се покачи и себестойността на продукцията. Ръст в цената на хляба обаче не може да се очаква, поясни зам.-председателят на браншовата асоциация Радослав Христов.