Български камерен оркестър – Добрич
Български камерен оркестър – Добрич / Дарик Добрич,архив
Входът е свободен
Вечер на руската класическа музика ще поднесе на добричлии Българският камерен оркестър – Добрич на 14 март от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Под диригентската палка на маестро Алексей Измирлиев оркестърът ще представи "Елегия" от Александър Глазунов, "Мимолетности" оп. 22 от Сергей Прокофиев /версия за струнен оркестър от Р. Баршай/ и една от най-емблематичните творби от края на XIX век - "Серенада" за струнен оркестър на П.И.Чайковски.

Прочутата „Серенада“ гениалният Чайковски пише през есента на 1880 година и я посвещава на композитора и виолончелист Карл Албрехт. Първото изпълнение се е състояло на 18 октомври 1881 година в Санкт Петербург. В тази творба Чайковски се обръща към жанра „серенада” характерен за музиката на 18-ти век. Самият композитор признава, че образец за неговата струнна серенада е музиката на Моцарт.

Творбата се състои от четири части – Пиеса във форма на сонатина, Валс, Елегия, Финал с руска тема. Мелодичната и танцувална музика на Серенадата на Чайковски е провокирала създаването на едни от най-красивите балети на  хореографи като Михаил Фокин, Джордж Баланчин, Борис Ейфман.

Входът за концерта е свободен.