Бавят разпределението на допълнителни количества мляко
Бавят разпределението на допълнителни количества мляко / netinfo

Министерството на земеделието бави повече от 4 месеца процедурата за разпределение на допълнителни количества мляко от националния резерв, казаха пред Дарик радио млекопроизводители. От юни до този момент министър Нихат Кабил все още не е назначил комисия, която да разгледа подадените вече от стопаните заявки за допълнителни количества произведено качествено мляко.

 2007-ма година е първата, в която родните млекопроизводители по изискване на Европейския съюз могат да произвеждат определена квота от качествено мляко. Стопаните, произвели повече от договореното количество, подлежат на санкции според разпоредбите на закона. В същото време млекопроизводителите от Добричка област са сред малкото в страната с драстично орязани квоти.

Около 47 % от фермерите не получиха исканото от тях количество за производство, което означава, че в региона ще бъдат произведени 167 000 тона по- малко мляко. Желанието им да се отпуснат допълнителни литри за производство от Националният резерв обаче остава нечуто повече от 4 месеца.

Националният план за производство на качествено краве мляко за 2007-ма година от близо 979 000 тона  няма да бъде изпълнен, прогнозират производителите. Според тях това означава ,че следващата година ЕС може да ореже квотата на България за производство на краве мляко .