Балчиклия застава пред съда за телесна повреда на мотопедист
Балчиклия застава пред съда за телесна повреда на мотопедист / Дарик Нюз - архив

Районен съд – Балчик ще разгледа утре наказателно дело срещу 21-годишен балчиклия, който при управление на автомобила си е причинил средна телесна повреда на 34-годишен мотопедист. Районна прокуратура – Балчик настоява обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание.

Разследването е установило, че на 18.07.2009 г. М. З. се е движел по път със стръмен наклон по посока болницата в Балчик. При спускане шофьорът е подал светлинен сигнал за изменение на посоката си на движение на ляво с намерение да завие. Приближавайки кръстовище, подсъдимият е намалил скоростта на автомобила и е извършил маневрата със скорост от 15  км в час. Прокуратурата посочва, че водъчът не бил възприел движещия се в насрещната лента по път с предимство мотопед, управляван от 34-годишен мъж. При сблъсъка между двете превозни средства, водачът на мотопеда паднал на пътното платно.

Изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза показва, че получените при падането на мотопедиста телесни увреждания са обусловили затруднение на движението на десния му крак за период от 3-4 месеца и представляват средна телесна повреда.
Според държавното обвинение М. З. е нарушил чл. 37, ал. 1 и чл.47 от Закона за движение по пътищата.

Районен съд – Балчик даде ход на делото на 06.06.2012 г. и го отложи за събиране на доказателства. На насроченото за 11.07.2012 г. заседание съдът трябва да изслуша вещите лица, изготвили съдебно-автотехническа и съдебно-медицинска експертизи и да разпита трима свидетели.