Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик
Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик / Община Балчик
23 хорови формации от 10 държави се включват в събитието
За седма поредна година международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ открива летния туристически сезон в Балчик. Стартът на културното събитие е тази вечер, а концертните изпълнения ще продължат до 11 юни.
 
Тазгодишното издание е под патронажа на Министерство на културата и кмета на Балчик -  Николай Ангелов и се финансира от община Балчик. В проявата ще вземат участие 23 хорови състава от 10 европейски държави - България, Швеция, Литва, Украйна, Чехия, Македония, Гърция, Румъния, за първи път хорове от Естония и Русия. Пред балчиклии и гостите на града ще бъдат изнесени общо 8 фестивални концерта на седем сцени, а входът е свободен.

Организатори са сдружение „Музикален свят-Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в партньорство с десетки културни организации и творчески съюзи.
 
„Един от най-известните словенски композитори и приятел на фестивала - Амброж Чопи посвещава химн на фестивала „Черноморски звуци“ – песента „Sing a song, сподели артистичният директор на фестивала -  Валентина Георгиева. Световната премиера ще бъде на 10 юни в изпълнение на повече от 600 певци.
 
Най-добрите хорови изпълнители ще бъдат оценявани от жури в състав Елиянка Михайлова, Георги Андреев, Ваня Монева, Михаил Делчев и Валентина Георгиева. За първи път организационният комитет ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории в размер на 2500 евро.