/ Дарик Добрич

Българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров относно оказван натиск и заплахи срещу общински съветници от Общински съвет – Балчик, съобщават от ВМРО.

Евродепутатът е бил сигнализиран от съветници от Балчик, че срещу тях са отправяни заплахи и закани. Това е станало причина общински съветници от различни политически групи – и от ГЕРБ, и от ВМРО – БНД, а също и един независим, да напуснат редовната сесия на Общински съвет - Балчик през м. май 2018 г. На 31 май 2018 г. е внесена и протестна декларация в Общински съвет - Балчик по повода.

Общинските съветници се оплакват от системни заплахи и закани, свързани с тяхната работа, а именно оказване на натиск да се подкрепи едно или друго решение, внесено като доклад от кмета на община Балчик. Твърдят, че са прилагани различни форми на натиск, включително и телефонни обаждания от трети лица, които са отправяли предупреждение, че в случай, че един доклад не бъде подкрепен, то ще последва ответна реакция, пише в сигнала си Ангел Джамбазки. Старейшините разказват, че кметът ги заплашвал, че ще ги смачка един по един.

Джамбазки настоява главният прокурор да разпореди проверка по случая, а за целта да бъдат командировани служители на прокуратурата в Добрич, за да се избегне възможност за оказване на натиск върху местни прокурори.

"Оказването на натиск и отправяне на заплахи и закани, тормозът – бил той вербален, психически и друг, върху представители на местната власт е недопустим. За съжаление, познавайки естеството на някои установени в годините тъмни политически практики в малките общини, не изключвам варианта кметът на общината под една или друга форма да е оказвал натиск и отправял заплахи", пише още в сигнала Ангел Джамбазки.