Откриха паметна плоча на Яворов
Откриха паметна плоча на Яворов / Дарик Добрич
Открита бе паметна плоча на поета - патрон на гимназията
Паметна плоча с бронзов релеф на Пейо Яворов бе открита на фасадата на Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Поетът е патрон на учебното заведение, а поводът е 50-годишният юбилей на гимназията и 140 години от рождението на Яворов.

Мемориалът е дарение на училищното настоятелство от евродепутата Ангел Джамбазки и народният представител от Добрич Йордан Йорданов, които присъстваха на церемонията този следобед.

паметна плоча Яворов Добрич
Дарик Добрич

„Плочите, които слагаме, не са само плочи, те напомнят откъде идваме, кои сме и защо сме такива. Те ни напомнят кои са били нашите възрожденци, нашите поети, хората, които са носили факела на просветата и знанието, на българското национално самочувствие”, заяви Ангел Джамбазки пред учениците и учителите от гимназията и многото гости.

паметна плоча Яворов Добрич
Дарик Добрич

Джамбазки посъветва учениците да препрочетат Яворов и да си дадат сметка какъв е приносът му, за да можем днес да се наричаме българи. Евродепутатът поздрави всички добричлии с взетото днес от парламента решение Добрич да бъде обявен за град – герой на българската бойна слава.

Парламентът единодушно прие Добрич и Тутракан да бъдат градове на Българската бойна слава

паметна плоча Яворов Добрич
Дарик Добрич

„Тази паметна плоча ще бъде постоянно място за поклонение на учениците и учителите от това училище. Гордейте се, че сте част от голямото семейство на Професионалната гимназия по туризъм!”, поздрави присъстващите депутатът Йордан Йорданов.

В инициативата за поставянето на плочата бяха ангажирани още директорът на гимназията Нели Апостолова, Тихомир Маринов - общински съветник от Добрич и Николай Станев - родител, член на Училищното настоятелство на учебното заведение.

Самата плоча и образът на поета са дело на Христо Илиев - скулптор, автор и изпълнител  на проекта. Той получи благодарностите на депутатите и директора на училището.

паметна плоча Яворов Добрич
Дарик Добрич