Александър Александров ще бъде предложен за почетен гражданин на Добрич за 2016 г.
Александър Александров ще бъде предложен за почетен гражданин на Добрич за 2016 г. / Дарик Добрич

Хореографът Александър Александров да бъде предложен за почетен гражданин на Добрич за 2016 г. Това реши Комисията за избор на почетен гражданин на свое заседание днес. Членовете й разгледаха постъпилите до 31 август предложения. Тази година бяха номинирани седем души: Александър Александров, доц. д-р Ташо Ташев, Коста Коларов, проф. Михаил Христов, Желязко Михайлов, Улвие Бекирова и Митко Митев.

Според резултатите на тайното гласуване, което е провела комисията, на първо място е класиран Александър Александров, два гласа от десет е получил Коста Коларов и един - доц. д-р Ташо Ташев. Предстои на заседание на Общински съвет, което ще се състои на 20 септември 2016 г., да бъде разгледано и гласувано предложението на Комисията.

Александър Александров е предложен за почетен гражданин за изключителния му принос за популяризиране на българския танц, музика и традиция у нас и в чужбина. През 2016-а той отбелязва 70-годишнина и 50 години творческа дейност. Постъпили са две номинации за него - от Общински младежки център и от инициативен комитет, който включва депутатите Румен Иванов и Живко Мартинов, бизнесменът Веселин Велев, съветниците Мая Димитрова, Герман Германов, Атанас Атанасов и др. Писма в подкрепа на неговата кандидатура са получени от ПФА „Мизия" гр. Търговище и от изпълнители и родители на негови възпитаници.

Александров е главен художествен ръководител и хореограф на ФТА „Добротица" и танцова студия „Добрич" при общински младежки център - гр. Добрич, създател на над 23 авторски танца, носител на най-високото отличие „Кристално огърлие" за цялостен принос в танцовото изкуство и много други.