Албена събира министри и кметове за годишна среща на местните власти
Албена събира министри и кметове за годишна среща на местните власти / netinfo

Курортът „Албена” е домакин на Годишната среща на местните власти. Организатор на проявата за девети пореден път е Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Всяка година форумът събира над 1000 общински лидери – председатели на общински съвети, съветници, кметове  и  експерти, които дискутират тенденциите в развитието на местното самоуправление в България. По традиция на срещата присъстват и представители на централната власт – министър-председателят, много министри, представители на партньорски асоциации на общините от цяла Европа.

През 2013 г. акцентът на проявите, включени в срещата, е върху приоритетите на взаимодействие между общините и централната власт и прякото влияние на това взаимодействие върху използването на европейските фондове. Вниманието и на местната, и на централна власт ще бъде фокусирано върху новите възможности, които ще получат общините през следващия програмен период.

В днешния първи работен ден на срещата ще бъдат представени разнообразни общински практики в сферата на социалните услуги, устойчивото развитие, както и един от проектите на НСОРБ – “Е-Подем – в подкрепа на общинските европроекти”, финансиран по ОП “Техническа помощ”.

В 16.30 часа ще започне дискусията “Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт”, с участието на министър-председателят Пламен Орешарски, както и на министъра на труда и социалната политика – Хасан Адемов. В края на дискусията се очаква да бъде подписано и Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и НСОРБ.

Сред дискутираните теми по време на срещата ще са „Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт”, „Партньорство с неправителствения сектор за по-качествени социални услуги”, „Плановете за устойчива градска мобилност – възможности за финансиране”, „Укрепване капацитета на местните власти за интеграция на ромската общност”.

В рамките на форума ще се състои международна конференция  „Местните решения за глобалните предизвикателства”. Ще бъдат връчени и традиционните награди  на НСОРБ – община и общинар – реформатор, партньор и дарител на общините, журналист и медия на общините, отличието „Кмет на годината”, както и Етикет за иновации и добро управление на местно ниво.