Албена отчита 40% спад на руските туристи
Албена отчита 40% спад на руските туристи / Дарик Добрич

40% е спадът на руските туристи тази година в Албена, съобщи ръководителят на отдел "Продажби" във ваканционното селище Красимира Стоянова. Има увеличение на гостите от Беларус, Молдова, Германия, Франция и България, каза тя и допълни, че се надява след като се успокои икономическата обстановка и рублата повиши стойността си, Албена да си върне руския пазар до старите нива. Вече върви записване в курорта за лято'2016 с 20% отстъпка и още в първите 3 дни на промоционалния срок, са заявили своята почивка 60 души.

Най-силно се усеща липсата на руски туристи при корпоративните медицински програми на Албена. Силно намалели са идващите групи деца и възрастни, ползващи здравно-профилактични услуги, които са били заплащани от държавата или застрахователи, а сега са под забрана, поясни Стоянова. На руския пазар сега активно се предлагат изгодни оферти за семейни почивки с включени в цената посещения на аквапарка и други услуги.

Въпреки намалялата покупателна способност на руснаците, България остава атрактивна дестинация. Това потвърди и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук. По неговите думи страната ни още е номер едно за руснаците при избора на място за семейна почивка. Сриването на цената на рублата обаче влияе на възможността на руснака за летен отдих, изтъкна консулът. "Забелязва се уравновесяване на интереса към недвижимости у нас, след бум-а от предните години", отчете още консулът. Има и руснаци, които вече обявяват за продан закупените в България имоти.