Административният съд е разгледал тази година с около 100 дела повече от миналата
Административният съд е разгледал тази година с около 100 дела повече от миналата / Дарик Добрич

Административният съд ще внесе утре искане за издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация на новата сграда на съдилището, която се намира до летния театър. Това съобщи за Дарик председателят на съда Красимира Иванова. Сградата е купена през декември 2008 г., а ремонтът е започнал едва през юли 2013-та, като дотогава са вървели различни процедури. Последният етап е министърът на правосъдието да издаде заповед за стопанисване и управление на сградата. Иванова се надява Административният съд да се премести в новата сграда през пролетта на 2016 година.

Постъпилите в съда жалби за местните избори са били общо 35, образувани са 35 дела, като част от тях са обединени, защото са били по повод едно и също решение на ОИК. Съдът се е произнесъл по същество по 10 дела, 25 са прекратени. С девет свои акта Административният съд е потвърдил решенията на общинските избирателни комисии. За недействителен беше обявен изборът на общински съветници в Балчик. Към ВАС продължават 5 дела – за избора на общ. съветници в Балчик и в Добрич и за избора на кметовете на Кранево, Градница и Добрич. Делата са насрочени за началото на 2016 година и ще приключат в кратки срокове, както се изисква от Изборния кодекс, допълни Красимира Иванова.

Тя коментира, че на тези избори са били заведени много повече дела, в сравнение с 2011 год., когато са били 5-6. „Голяма част от резултатите на сегашните избори бяха потвърдени и проверката показа, че СИК са работили в съответствие със закона. Имаше много недействителни бюлетини, което накара хората да мислят, че може би нещо не е наред. Оказа се от проверките, че гражданите не са били добре информирани как да попълват бюлетините”, посочи Иванова.

Броят на делата в Административния съд през тази година са се увеличили с около 100 в сравнение с миналата. Една от причините за увеличената бройка е, че делата по решения на Националната експертна лекарска комисия вече се гледат по местоживеене. Най-много административни дела се образуват по Закона за устройство на територията, Закона за кадастъра и Имотния регистър, по Кодекса за социално осигуряване, по Закона за подпомагане на земеделските производители. Красимира Иванова увери, че увеличената бройка дела приключват в срок, което се дължи на професионализма на съдиите.

Съдебната реформа е започнала и се развива, макар и трудно. Има различни аспекти на тази реформа. По повод промяната на Конституцията и Закона за съдебната власт, бяха изготвени проекти на министъра на правосъдието, на АБВ и на ГЕРБ. Тези проекти бяха разгледани от съдилищата, ние също дадохме нашето становище за промените. Въпросът за двете колегии – н асъдиите и прокурорите, не е толкова проблемен . Важното за независимостта на магистратите, което и ние посочихме в становището си, е да бъде намалена парламентарната квота и политическото влияние във Висшия съдебен съвет”, коментира Красимира Иванова.