/ КЦ Двореца

Над 70 творци и изпълнители от 23 държави на три континента ще си дадат среща на тазгодишното, десето юбилейно издание на международния арт форум „БезГраници” от 20 до 22 септември в  ДКИ Културен център „Двореца” в Балчик.

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български Етно/уърлдмюзик събития. Създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. От самото си създаване във форума са участвали над 700 участника от четири континента.

„БезГраници“ е продукция на Стопанска Камара-Варна с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца” в  Балчик и арт мрежа Скендерман. Провежда се от 2003 г.

По време на „БезГраници X¨ се очакват 70 участника от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.

Музикалният етно/уърлд мюзик фестивал в рамките на форума ще се проведе на 21 и 22 септември с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик.

В рамките на „БезГраници“ ще се състои изложба на фотографи, художници, скулптори на 19 септември. Очакват се творци от България, Испания, Русия, Украйна и Еквадор.

2019 г. е международна година на коренните езици на ООН. X-тото издание на ¨БезГраници¨ е със специален фокус към тази тема. В музикалната програма ще бъдат представени изпълнения на: езика на народа на Саами (коренното население на Северна Европа), Идиш (езика на евреите ашкенази), Сибирски шамански наречия от Русия, Бенгалски език от Индия и Унгарски.

От самото си създаване, най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 19 до 22 септември. Очакват се директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят.

В срещата ще участват и ръководители  на Национална Фолк Асоциация - Канада, Фестивал Уркулт – Швеция, Копенхаген Уърлд Мюзик Фестивал – Дания, Уърлд Мюзик награди – Русия, Локумфест – Северна Македония, Джаз а Виен – Австрия, Фолк асоциация – Германия, Етно Фест Солнок – Унгария, Фестивал саянски пръстен – Русия, Трансформ фестивал – Норвегия, Фолк Асоциация – Великобритания и много други.

Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичният избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество между музикални агенти и фестивали“, „Източна и Западна Европа – защо е трудно сътрудничеството?“, „Гастроли извън страната – как да организираме турне в Балканския регион?“, „Как да организираме турне в Източна Европа?“ и други.