4 месеца затвор за изнудване и гавра
4 месеца затвор за изнудване и гавра / netinfo

4 месеца затвор получи за изнудване 34-годишният Сава Стойчев Георгиев от варненското село Солник. Добричкият Районен съд одобри сключеното между подсъдимия и прокуратурата споразумение и постанови присъдата. Мъжът се призна за виновен по повдигнатото му обвинение за изнудване на 27-годишен добричлия.

Престъплението бе извършено в съучастие с още трима души -  Станимир Александров Атанасов, Здравко Йорданов Димитров и Георги Стоянов Георгиев. Наказателните производства срещу тях приключиха по-рано, също със споразумения и условни присъди от по 17 месеца затвор.

Четиримата поискали от потърпевшия 4000 лева, като твърдели, че е извършил кражба от свой приятел. Инцидентът е станал на 14 май 2007 година. Тогава изнудвачите отвели жертвата с автомобил до изоставена сграда в района на добричките лозя. Там пребили мъжа с юмруци, метален прът, приклад за пушка и го блъскали в метална скара. После го провесили с краката нагоре в бетонна яма. След това го закарали до язовира в село Одринци. 27-годишния мъж бил давен, а след това накаран да се съблече гол. Мъчителите го снимали с мобилен телефон. Накрая го захвърлили пред входната врата пред дома му.

Прокуратурата не повдигна обвинение за отвличане, защото прие, че потърпевшият доброволно се е качил в колата. Единственият от бандата, получил ефективна присъда - Сава Стойчев, всъщност ще лежи в затвора малко повече от месец. Приспаднато бе времето, прекарано в следствения арест за периода 17 май – 6 август.