3D турне учи децата на разделно събиране на отпадъци
3D турне учи децата на разделно събиране на отпадъци / Sofia Photo Agency, архив

Добрич е включен в 3D турне, организирано от "Екопак България". Всички училища с начални класове ще бъдат обиколени от 3D бус на организацията. Това е модерен и мобилен център за обучения и презентации, който представя по интересен и интерактивен начин проблема с разделното събиране на отпъдъците пред учениците от 1-ви до 4-ти клас.

По този начин над 3100 ученици от 1 до 4 клас от 15 училища в Добрич ще могат да се докоснат до тайните на разделното събиране. Програмата на 3D буса е съобразена с интересите на децата от възрастовата група. Тя предвижда прожекция на 3D филм и интерактивна игра с въпроси. Всяко от децата, посетило зелените часове на Екопак получава подарък-семенца от ела, които трябва да засади.

След като през пролетта, 3D автобусът стартира пилотно в град София, от началото на учебната година той е посетил над 90 училища в Смолян, Бургас и Варна, в които над 17 000 деца са имали въможност да се запознят с разделното събиране и ползите от него в еко-автобуса на Екопак.

Екопак е партньор на местните власти при въвеждането на разделното събиране на отпадъци от опаковки. Организацията има сключени договори с 27 български завода за рециклиране на суровини по региони, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките.