3 години условно за 21-годишен, причинил смърт на пътя
3 години условно за 21-годишен, причинил смърт на пътя / Dariknews.bg

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 21-годишния Златин Р. от село Царевец, община Генерал Тошево. Той бе признат за виновен, че в пътно-транспортно произшествие е причинил по непредпазливост смъртта на 45-годишен мъж от Варна и три средни телесни повреди на съпругата му.

Инцидентът се е случил на 1 януари т.г. по пътя Добрич - Генерал Тошево, на 300 метра след разклона за село Генерал Колево. Три дни след като е взел шофьорска книжка, Златин взел лекия автомобил Фолксваген Пасат, собственост на майка му и в 20.30 ч. с трима приятели потеглил за Генерал Тошево. Пътят бил мокър, Златин карал с 99,41 км/час. Преди разклона за селото той погрешно преценил, че движещата се насреща кола е в неговото платно и ударил спирачка, при което навлязъл в другата лента за движение. Настъпил сблъсък между предните леви части на двете коли, след това Фолксвагенът се завъртял и ударил още веднъж Опела на варненеца.
В резултат на катастрофата шофьорът на Опела е починал на място, а съпругата му е получила счупвания на двете ръце, което е затруднило движението й за 3 месеца.

Окръжен съд - Добрич лиши Златин Р. от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години. Присъдата е съобразена с разпоредбите на съкратеното съдебно следствие, по реда на което бе разгледано делото. Младежът има основно образование, не е женен, безработен е, не е осъждан.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.