2510 лева е приносът на Добрич в акцията Жълти стотинки
2510 лева е приносът на Добрич в акцията Жълти стотинки / DarikNews.bg, архив

За трета година Добрич се включи в националната акция „Жълти стотинки – Деца помагат на деца”, съобщи координаторът за региона Мая Спасова. До 1 юни в касичките за дребни монети, поставени на различни места в града, са събрани 1285 лева, а до вчерашния ден – още 1225 лева. Така общият принос на Добрич е 2510 лева, като сумата е една от най-големите сред събраните в различни градове на страната.

Кампанията се провежда в национален мащаб от 2008 година. Средствата се предоставят на детските отделения в различни болници в страната. Със събраните през 2010 година 9500 лева бе закупена техника за детското отделение в добричката многопрофилна болница. Тази годината средствата са предназначени за осигуряване на ехографи и ултразвук сонди за ДКЦ в Бургас.

През миналата година бяха събрани 15 810 лева, които получи Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в Университетска болница „Св. Георги"-Пловдив за апарати и лекарствени шкафове.

В Добрич касички за монети има в р-т „Изида”, „Бакарди клуб”, книжарница „Арт принт”, „Веник 1” и „Веник 2”, хомеопатична аптека „Ханеман”, козметични центрове, хранителни магазини и др.

Идеята за провеждане на подобна акция е взаимствана от Франция. Там под егидата на Бернадет Ширак, съпруга на бившия президент Жак Ширак, кампанията се провежда вече 20 години. С набраните дарения е построена детска болница, посочи Мая Спасова. В България акцията е инициирана от собственичката на издателска къща „Жануа `98” Жана Иванова.