25 двойки са преминали през добричкия ин витро кабинет
25 двойки са преминали през добричкия ин витро кабинет / Дарик Добрич
25 двойки са преминали през добричкия "ин витро" кабинет
30954
25 двойки са преминали през добричкия "ин витро" кабинет
  • 25 двойки са преминали през добричкия "ин витро" кабинет

25 двойки са преминали през "ин витро" кабинета в ДКЦ-2 в Добрич, съобщи неговият ръководител д-р Борислав Бонев. Седем от тях вече са подали документи към националния Фонд за асистирана репродукция и очакват одобрение. Ако получат такова, процедурите ще бъдат извършени в клиника Олимед във Варна в края на август - септември. Друга двойка вече очаква дете, заченато без помощта на медиците, каза още специалистът. Кабинетът работи от два месеца.

Първата консултация за искащите включване в програмата, е безплатна, а процедурата по придвижване на документите до одобрението за финансиране, отнема между 4 и 6 месеца. Има горна възрастова граница за опитите ин витро, поемани от Здравната каса, и това е 43 години за жената.

Причините за стерилитета са 50 на 50% при мъжете и при жените, съобщи д-р Бонев, като мъжете по-трудно се поддават на процедурите и изследванията, тъй като битува погрешното схващане, че те не могат да бъдат фактор, добави той. Към кабинета в Добрич се обръщат предимно двойки от града, но има и от цялата област, като няма да бъдат върнати и дошли от други региони. Работното време вече не е ограничено и обслужването е във всеки работен ден и сутрин и следобед.

Фондът за асистирана репродукция финансира до три ин-витро опита на всяка жена, с до 5 000 лева за всеки от тях, необходими за самата процедура и за лекарства. От създаването му до края на юни т.г. над 8 390 бездетни двойки от страната са подали заявления за организационно и финансово подпомагане. До този момент на 5 680 жени са одобрени молбите за започване на процедури по ин витро, които се извършват в 17 медицински центъра, с които държавата има сключени договори.

Чуйте разговора с д-р Бонев в прикачения файл.