24 учебни заведения в Добрич се включват в Седмицата за борба със затлъстяването
24 учебни заведения в Добрич се включват в Седмицата за борба със затлъстяването / netinfo
13 училища и 11 детски градини в Добрич се включват със собствени инициативи в Седмицата за борба със затлъстяването, съобщи д-р Нели Тодорова от РИОКОЗ.

Седмицата се провежда за трети пореден път, като тази година се акцентира върху ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при подрастващите. Всички училища в Добричка област ще получат книжки, в които са публикувани препоръки за здравословното хранене на учениците от 7 до 19 години, а също тест, с който децата могат да определят имат ли здравословни хранителни навици.

В рамките на седмицата за борба със затлъстяването ще се организират спортни събития, плодови междучасия, празници на здравето. В 4 детски градини в Добрич ще се изработят кошници на здравето, в които децата ще поставят полезните храни. Отделно в кошници на вредните храни ще се събират нездравословни продукти.

На 6 ноември деца от училище” П.Р.Славейков” и студенти от Международния колеж ще се присъединят към евроинициативата за здравословно готвене. През седмицата в учебните заведения ще бъдат подредени изложби на здравословни храни и рисунки. Предвидени са дискусии и беседи на тема: “Здравословно хранене”, “Как и колко да ядем?”, “Какво обичам да ям?”.

19 % от момчетата и 16 % от момичетата в България имат наднормено тегло, съобщи д-р Тодорова. 8 % от момчетата и 4 % от момичетата страдат от затлъстяване.