2000 незаконни сметища са отбелязани на картата на кампанията Да изчистим България
2000 незаконни сметища са отбелязани на картата на кампанията Да изчистим България / Областна управа

Добричка област не е толкова фрапиращо замърсена, каквито са други региони в страната, заяви Мария Лазарова - мениджър на проекта „Да изчистим България". Националната кампания ще се проведе на 12 май 2012 година. Мария Лазарова проведе в Добрич работна среща с представители на общините от областта за координиране на действията по проекта.

2000 незаконни сметища и мръсни места са отбелязани във виртуалната карта на кампанията, чийто инициатор е bTV Media Group, съобщи Лазарова. Тя припомни, че на 9 април в акцията в София се включиха 41 хил. доброволци, бяха почистени 25 хил. дка от градските зони, извозени бяха 22 000 куб.метра отпадъци. Към момента на сайта на кампанията, като желаещи да се включат в инициативата, са регистрирани 325 организации и 2500 доброволци.

През лятото на тази година са били посетени 28-те областни администрации в страната, като всички са декларирали, че ще се присъединят към проекта. Областна администрация Добрич бе сред първите десет в страната, които заявиха своята съпричастност и се включиха  в екоинициативата.

Кампанията „Да изчистим България" се финансира само от българския бизнес, подчерта Лазарова. Голяма българска верига бензиностанции например ще осигури горивото за извозване на отпадъците. Съдействие е обещано от няколко министерства - на околната среда, образованието, отбраната, правосъдието. Лазарова апелира организации и фирми да се включат в акцията със свой ресурс, който може и да не е паричен. Общините пък са призовани до началото на април догодина да заявят нуждите си пред организаторите на националната кампания.

Зам.-областният управител д-р Катя Ганова сподели, че в реализацията на този голям, обществено значим проект могат да се включат и доброволческите организации и припомни, че 120 доброволци от Добрич са заявили желание да се включат в подобни акции. Областният управител Желязко Желязков изрази надежда в Област Добрич да няма маркирани на картата нерегламентирани сметища.