20 визуални артисти от цял свят ще се включат в международния арт форум "БезГраници"

20 визуални артисти от цял свят ще се включат в международния арт форум БезГраници
20 визуални артисти от цял свят ще се включат в международния арт форум БезГраници / Двореца

Международния арт форум и фестивал БезГраници“ започва днес и ще продължи до 8 октомври в културен център “Двореца“ - Балчик и Добрич в България, както и в румънския курортВенус“. Седмото издание на феста е с фокус към визуалните изкуства.

По време на събитието се очакват 20 визуални артисти от Румъния, България, Русия, Турция, Испания (Навара и Каталуния), Република Македония, Еквадор, САЩ, Нидерландия, Белгия и Германия. Те ще участват на арт пленера, който по програма е част от форума.

„БезГраници” е едно от водещите балкански крос-културни събития, носещи европейската ценностна система и промотиращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен. Форумът цели да се превърне в катализатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм.

По време на събитието за шести път ще се проведат изложби на художници и фотографи. Първата - в Художествената Галерия в Добрич, ще се състои на 3 октомври. Втората ще бъде открита в хотел „Мера Ризърт“ в курортен комплекс „Венус“ на 6 октомври, а третата, финална експозиция ще бъде в галерия „Тихото Гнездо“ в „Двореца“ на 7 октомври. Начален час и за трите изложби е 18 ч.

Форумът е продукция на „Стопанска Камара“ – Варна с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“ - Балчик, „Джобскалатис“ и „Асоциация Калатис 357” - Румъния, и международната арт мрежа „Скендерман. Събитието стартира през 2003 година, като предходните издания бяха през 2003, 2009, 2011, 2013, 2014 и 2015 година. От 2013 форумът традиционно се провежда едновременно от двете страни на границата в България и Румъния.

Без Граници“ започва като конференция за културна политика и арт мениджмънт, включвайки водещи световни фестивални организатори, специалисти, мениджъри и артисти. Следващото голямо издание на „Без Граници“ се планира за септември 2017 година, когато се очакват 80 участници от цял свят.