2 деца от ЦНСТ са в болница с опасност за живота, съмненията са за свински грип
2 деца от ЦНСТ са в болница с опасност за живота, съмненията са за свински грип / ThinkStock/Getty Images

6 деца с увреждания са настанени в детското отделение на добричката болница със съмнения за свински грип. Две от тях – на 5 и 7 години, са в критично състояние, с опасност за живота, съобщи за Дарик началникът на отделението д-р Йовчо Йовев.

Шестте деца с увреждания живеят в социално заведение в Добрич – Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/. До скоро те бяха отглеждани в закрития вече Дом за деца с умствени и физически увреждания в село Крушари. Болните са приети в здравното заведение през последните три дни.

Двете кртични деца са със сериозни увреждания и предходни неврологични поражения, което прави протичането на дихателната инфекция много тежко, каза още д-р Йовев. Те са с тежки пневмонии. Заради уврежданията си са били чести пациенти на МБАЛ-Добрич. Лекарят каза, че не е изключено и персоналът от социалния дом да се разболее.

От болните деца са взети проби, които са изпратени за изследване, резултатите се очакват днес или утре и най-вероятно според медиците ще се потвърди диагнозата „свински грип”.

Болницата прави всичко необходимо за обгрижване на заболелите, увериха оттам. Фирма е помогнала за доставката на скъпоструващи лекарства, които не са включени в позитивния списък. По думите на д-р Йовев е помогнала и зам.кметът д-р Емилия Баева.

Детското отделение в лечебното заведение в момента е препълнено, сложени са и допълнителни легла, допълни д-р Йовев. В последната десетдневка натовареността на отделението се е увеличила с 50%. Болните са с подобни инфекции, но не всички протичат тежко. Всеки понеделник в РЗИ-Добрич се докладват новорегистрираните случаи на грип.